Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda okazałego trudu. ile trwa parzenie kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film