Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu możliwości, które daje kuchnia z Europy na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie posiłki
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film